Ind til benet - den korte avis | Ralf og Karen
  • Forside
  • Tidligere aviser
  • Avis på mail
  • Send et læserbrev
  • Om os
  • Kontakt
  • Støt os
  • Jobannoncer
    • Opret jobannonce
 
Privatlivspolitik

Del denne side med en ven

Asylansøgere forpester italieneres hverdag med optøjer, hærværk og krim...
Den ene islamist kalder danskerne for aber og siger nej til at stemme, den ...
TV2 og DR misbrugte grundlovsdag til massiv propaganda for rød blok

På søndag er det 4. maj: Har Danmark lært noget af besættelsen?

01. May 2014
Læserkommentar
01. May 2014
Læserkommentar

Email

Facebook

Twitter ​​​​​

Udskriv

Læs også

  • De hvide busser – en gribende fortælling om medmenneskelighed
  • Når det drejer sig om det vigtigste af alt – Danmarks overlevelse som nation – har vi brug for et stærkt forsvar
  • Regeringen modarbejder danske interesser for at være EU-duks
  • Lene Kattrups far var sabotør under besættelsen – han havde en klar holdning til stikkerlikvideringer
  • Turen går til besættelsestidens København
  • Sæt lys i vinduerne i aften den 4. maj

På søndag er det 4. maj, og 69 år siden Danmark blev befriet fra den tyske besættelse. Mange vil markere begivenheden ved at tænde lys i vinduerne om aftenen, men Kurt Terkelsen, formand for Frederikssund Marineforening, minder os om, at vi forsvars- og sikkerhedspolitisk skal tage ved lære af historien og stoppe nedskæringerne på forsvaret.

Under 2. Verdenskrig var der længe tvivl, om Danmark var på De Allieredes side, eller vi var en lydstat af Nazi-Tyskland.

 

De danske krigssejlere bliver nu anerkendt som allieret

Men da især de danske krigssejlere, både fiskere og søfolk,  som kæmpede på De Allieredes side under invasionen af Normandiet på den såkaldte D-Dag den 6. juni 1944, var med til sammen med modstandsbevægelsen at sikre i sidste øjeblik, at Danmark blev anerkendt som allieret.

 

Det er første gang – og med næsten 70 års forsinkelse – at de danske krigssejlere nu får fuld anerkendelse af deres indsats, som de har ønsket siden krigens afslutning i 1945.

 

I løbet af Anden Verdenskrig døde 1.072 af de cirka 6.000 danske søfolk, der sejlede i De Allieredes tjeneste – og over 100 af dem var ikke fyldt 17 år. Det var altså mere end hver sjette og dermed en tabsprocent, der kun er overgået af U.S. Marines.

 

Søfolkene var den danske befolkningsgruppe, der led de største tab, og først nu får den den anerkendelse, de har ventet på i 70 år.

 

Men har danskerne lært af historien?

Danmark stod rent militært – på grund af den førte forsvarspolitik – i en dårlig udgangsstilling efter 2. Verdenskrig, fordi et dansk forsvar reelt var ikke-eksisterende, og det derfor var en meget stor opgave at opbygge et fungerende forsvar.

 

Vi blev medlem af NATO i 1949, som siden har udgjort hjørnestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik, hvor alle medlemmerne forpligter sig til at komme hinanden til hjælp i tilfælde af angreb. Artiklen blev populært kaldt ”Musketer-eden”.

 

Imidlertid forblev Danmark igennem hele Den Kolde Krig et af de lande i alliancen, der målt pr. indbygger brugte færrest penge på forsvaret. Den Kolde Krig var en tid, som viste, at en stor del af befolkningen ikke rigtig havde forstået, at Danmark var en frontlinestat, samtidigt med at Danmark ydede et beskedent økonomiskbidrag til forsvaret – absolut og relativt – og ved til tider at føre en politik, der lå på kanten af USA og NATOs ønsker Det var også en tid, hvor befolkningen havde mange fordomme om forsvaret og hjemmeværnet.

 

Årene 1969 -1989 var et tidsrum, hvor såvel vore egne som vores allieredes evne og vilje til forsvar af Danmark nærmest var ikke-eksisterende. Den Kolde Krig sluttede med Berlinmurens fald den 9. november 1989 og endelig med Sovjetunionens sammenbrud i 1991.

 

Forsvaret i dag

Siden murens fald er det danske forsvars-materiel skåret ned til under en tredjedel.

 

I alt har Danmark nu 88 kampfly, 457 kampvogne, 23 patruljeskibe og 5 ubåde færre end i 1989, da Berlinmuren faldt. Og mobiliseringsforsvaret – som i år 2000 udgjorde cirka 65.000 mand er i dag helt nedlagt.

 

NATOs mål er ellers, at alle medlemslande bruger 2 procent af bruttonationalproduktet på militæret, men Danmark bruger kun 1,3 procent, Europa bruger 1,6 procent og USA bruger 4,1 procent.

 

Hvordan skal forsvaret se ud fremover?

Resultatet af mange års nedskæringer på forsvaret er ikke til at tage fejl af. Beskyttelse af Danmarks territorium ligger nu i NATOs hænder – alene kan vi intet stille op, uanset om det er her eller i Grønland.

 

Vi kan bare ikke blive ved med at skære ned på forsvaret. Danske politikere kommer ikke udenom at ændre på dansk forsvars- og sikkerhedspolitik i kølvandet på Krim-krisen. Situationen kan hurtig blive usikker – både set med europæisk, men bestemt også med danske briller. Derfor er der behov for, at vi herhjemme reagerer med rettidig omhu og hurtigst muligt får justeret vores forsvar til flere og mere risikofyldte og tunge opgaver.

 

Vi har i dag – både til vand, til lands og i luften – en alt for snæver kapacitet til at løfte de opgaver, der ligger specielt ved Grønland. Opgaver, der omhandler suverænitetshævdelse, søredning, fiskeriinspektion, landbaseret overvågning samt løfte- og hjælpekapacitet i luften.

 

På lang sigt kan det vise sig, at det kan blive endnu værre, og historien kan gentage sig. Men på grund af nedskæringerne på forsvaret vil Danmark ikke kunne føre en aktivistisk udenrigs- og sikkerhedspolitik, selvom eksempelvis Krim-krisen har vist, at vi lever i en verden, som kan ændre sig på meget kort tid!

 

Danskerne har altid gerne villet have forsikringen (NATO), men aldrig villet betale præmien.

 

Kurt Terkelsen er Formand for Frederikssund Marineforening

Del denne artikel


Facebook

Twitter ​​​​​

Tilbage Forside

Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag de gode historier hver dag i din indbakke gratis.

Del denne side med en ven


 
 

Meget læste

De siger, de er døvstumme, men de prøver at narre penge fra danskere – nu er de efterlyst af politiet
Når det drejer sig om det vigtigste af alt – Danmarks overlevelse som nation – har vi brug for et stærkt forsvar
TV2 og DR misbrugte grundlovsdag til massiv propaganda for rød blok
Indvandrere håner Sverige på nationaldagen – svenskerne bøjer sig og gør dagen multikulturel
Nu kan din smartphone forhindre brand og indbrud
Den frie forskning er truet: Højesteret har dømt professor Bent Jensen for injurier mod journalist Jørgen Dragsdahl. Læs her om PET-dokumenter

Mest delte denne uge

Populære videoer

Nyheder fra dagens.dk

  • 01. Jan 00:00

    26-årig kvinde deler billede af sin hånd: Nu hyldes hun for sit mod vindelig turist handlede resolut, da hun under en ferie blev udsat for en yderst ubehagelig oplevelse.

  • 01. Jan 00:00

    Ung mand dræbt på stedet i voldsom ulykke n 23-årig mand mistede tirsdag aften livet efter et alvorligt færdselsuheld.

  • 01. Jan 00:00

    Mette Gjerskov fyret som ordfører: Derfor fik hun sparket aldemokratiets Mette Gjerskov er tirsdag blevet fyret fra posten som udviklingsordfører.

  • 01. Jan 00:00

    Glem tissemanden: 7 steder du skal røre din mand, så han kommer for vildt ikke grund til at fokusere udelukkende på tissemanden, hvis du gerne vil give din mand en stor oplevelse i sengen.

  • 01. Jan 00:00

    Kender du denne mand? Stjal kassebeholdning ved hjælp af bland-selv-slik-trick Politi offentliggør tirsdag billedet af en butikstyv i håb om, at offentligheden kan hjælpe med at finde frem til ham.

  • 01. Jan 00:00

    Østjysk søskendepar skulle rydde op efter afdød far: Fandt utrolig hemmlighed gemt væk i kælder ersoner har løftet sløret for et utroligt fund, som er blevet gjort i en kælder i Østjylland.

  • 01. Jan 00:00

    19-årig kvinde opsøger clairvoyant: Da hun hører spådom, bliver hun rasende og vil have pengene tilbage ung kvinde blev i den grad taget ved næsen, da hun opsøgte en clairvoyant på Facebook.

  • 01. Jan 00:00

    16 ting du ALDRIG må sige til din kæreste, mens hun føder kommende far til dit barns fødsel er der en række sætning, som du i den grad bør holde dig fra.

  • 01. Jan 00:00

    Sarah hyldet på nettet: Pludselig finder hun ud af, hvor alle de tabte sokker gemmer sig henne ernettet jubler, da kvinden finder ud af, hvor alle hendes manglende sokker ender henne.

  • 01. Jan 00:00

    Rasende kæreste opdagede, hvad hendes mand hvad gjort: Klippede dilleren af ham med havesaks en 26-årige kæreste opdagede, hvad kæresten havde gjort, greb hun straks den skarpe saks og klippede.

  • 01. Jan 00:00

    Skuddrama på psykiatrisk hospital: Mand gik amok og skød 39-årig ag aften fandt en skudepisode sted på Psykiatrisk Center Sct. Hans. En 39-årig mand blev ramt, og nu leder politiet efter gerningsmanden.

  • 01. Jan 00:00

    Kvinde ventede sin kæreste, men fik ubehagelig overraskelse: Så modtog politiet overraskende opkald dag havde en aarhusiansk kvinde indbrud. Før politiet nåede frem, havde hun dog selv taget affære.

  • 01. Jan 00:00

    Efter skænderi med mor: Sur 12-årig stjal forældrenes kreditkort og rejste på luksusferie 2-årig dreng valgte at trodse sine forældre og flyve alene til Bali.

  • 01. Jan 00:00

    ​69-årig kvinde udsat for voldsomt hjemmerøveri: Slået i ansigtet og bundet til sengen ag formiddag fandt et alvorligt hjemmerøveri hjem i Nordjylland. Nu efterlyser politiet gerningsmanden.

  • 01. Jan 00:00

    Ny forskning: Grimme mennesker tjener flest penge tudie er nået frem til, at meget lidt attraktive personer til gengæld har de bedste lønninger.

  • 01. Jan 00:00

    17 år gammel hund hyldet af politiet: Da betjente så, hvad hunden havde fundet, gjorde de store øjne en Max kan hverken se eller høre, men alligevel kunne hunde gøre en fantastisk opdagelse i et buskads.

  • 01. Jan 00:00

    Sjællandsk kvinde vågnede op til uvirkelig sms: 'Min mands nattesøvn var helt ødelagt’ gtepar fik for nylig en sms, der i den grad har ændret deres liv.

  • 01. Jan 00:00

    Kvinde fanget i tolden hos lufthavn: Bliver rasende, da tolder finder ‘ulovlig’ snack i hendes taske vinde kan se frem til en stor bøde, da hun ikke havde helt styr på reglerne efter en lang flyvetur.

  • 01. Jan 00:00

    Politiet beder om hjælp: Kan du genkende denne røver? tiet beder om hjælp til at finde frem til en ukendt mand, der har begået et røveri mod en Fakta-butik.

  • 01. Jan 00:00

    31-årig kvinde genkendte tyv: Da han steg på bussen, ventede der ham en grim overraskelse ykeltyv blev søndag genkendt af en 31-årig kvinde, der var hurtig og ringede til politiet.


Redaktion

Ralf Pittelkow (ansvarshavende)
Karen Jespersen

Kontakt

Redaktionen kontaktes via mail til
[email protected]

Telefonsvarer 2030 1096

Von Ostensgade 22, 2791 Dragør

Annoncer

Media Group Denmark
[email protected]
Telefon: 7220 6663

Nyhedsbrev

Tilmeld

Frameld