I denne regerings tid er tre hundrede politifolk blevet sparet bort, og efter at landet politikredse nu skal afsætte mandskab til hovedstaden som følge af terrortruslerne, har narkohandlere og deres bagmænd frit spil ude i provinsen.
Der til kommer, at politidirektørernes resultatkontrakter medfører, at det oftest er stråmændene, der stilles for retten. Så er opklaringsprocenten stor, medens bagmændene også af økonomiske grunde går fri. Den slags efterforskning koster dyre ressourcer.
Ifølge fagbladet Dansk Politi, der udgives af politiforbundet, er afdelinger nu skåret ind til benet og efterforskningen sparsom, og det har fået konsekvenser.
Narkohandel i lokalsamfund fredes
Det har ifølge fagbladet blandt andet betydet, “at hashprisen i Østjylland er historisk lav, samt at priserne på kokain og amfetamin på Fyn er i frit fald. Dertil kommer oplevelsen af et voksende misbrug uden for de almindelige miljøer.”
I Odense er en afdeling, som er normeret til 21 politifolk, skåret ned til 12, og skal desuden afgive efterforskere til at lappe med vagter i andre afdelinger.
“Vi efterforsker stort set aldrig ude på øen,” lyder det fra en erfaren efterforsker, og det betyder ifølge Dansk Politi, at alt, hvad der foregår uden for Odense, stort set er risikofrit, når det drejer sig om handel med kokain, hash, metamfetamin (en amfetamintype, der gør virkningen tre – fem gange kraftigere, red.) og den ellers voksende palet af stoffer.
Bagmænd har frit spil
Ifølge Dansk Politi er realiteterne, at bagmændene blandt andet går fri, fordi fokus på tal og økonomi ofte stopper efterforskningen, når man har fået fat i en stråmænd, og dels er der hos efterforskerne en klar fornemmelse af, at organiserede grupper som rockerne er ved at konsolidere deres forretning rigtigt godt under den nuværende fred.
Ikke mindst ved brug af stråmænd, som ikke lader sig afskrække af korte straffe, men som straks efter løsladelserne på ny er på gaderne med salg af hash og narko.
“Prisen på kokain og amfetamin er faldende. Det er til stede og til at få fat i selv den mindste flække, og det er særligt dét, der bekymrer, for vi er nødt til at opsøge miljøet for at gøre noget ved det,” siger en af efterforskerne til Dansk Politi og fortsætter:
“Min og mine kollegers opfattelse er, at det er meget lettere for unge at falde ind i miljøer med stoffer. Måske er det ligefrem uundgåeligt, fordi det er til stede i alle sammenhænge, hvor unge hænger ud og mødes, men usynligt i forhold til måltal (politiets taldokumentation for, at de opklarer forbydelser, red.),” siger efterforskeren til Dansk Politi.
Det er risikofrit og priserne falder
Som følge af den manglende politiindsat er det eksempelvis risikofrit at handle med hash, lyder det fra politiet.
Det kan ifølge Dansk Politis kilder ses på prisen, hvor hash nogle steder er helt nede på 35 kroner grammet. Det er et voldsomt prisfald i forhold til 2011, hvor et gram hash på gadeplan ifølge Videnskab.dk kostede mellem 70 og 80 kroner.
Politiets ledelse kommunikerer ikke politiets virkelighed
Medens narkohandlere og deres bagmænd i stigende grad har frit spil, er politiet indsats ikke blot hæmmet af mandskabsmangel, men også af ledelsens jagt på måltal.
På Fyn er efterforskerne ifølge Dansk Politi frustreret over en ledelse, ”som ikke kommunikerer den virkelighed, politifolkene selv oplever.”
En af efterforskerne giver et eksempel:
”Når jeg tager vagter i lokalpolitiet, er det ofte for at skrive sager til dokumentationen, ikke andet. Et indbrud bliver optaget, og slutsedlen skrevet samtidig, men først sendt ud til borgerne 14 dage senere så det ser ud, som om vi har efterforsket. Det gør vi bare ikke, og det er ærgerligt,” siger han til Dansk Politi.
Hos Østjyllands Politi, hvor man både sukker efter ressourcer og en måltalsfri arbejdsdag, giver en ansat et eksempel på, hvordan sigtelserne pumpes op, selvom de ikke svarer til den virkelighed, der sluttelig præsenteres i retten.
”En person risikerer at blive sigtet for revl og kraft, men kun tiltalt for det, han eller hun beviseligt har begået. Derfor er der også stor forskel mellem de to tal, sigtelser og tiltaler,,” skriver Dansk Politi
Men sigtelserne tæller altså også med som måltal for politidirektørens evne til at arrangere arbejdet således, politiet i hans politikreds opklarer forbrydelser i stor stil.
Og politifolkene ærgrer sig. ”Det gør ondt på deres faglige stolthed,” skriver Dansk Politi.